Bir yazılım projesi sadece geliştirme kısmından oluşmuyor, projenin nerede host edileceği de oldukça önemli. Çoğu geliştirici için bu operasyonel süreç hem maddi açıdan yürütmesi zor hem de motivasyonu düşüren bir durumdur.
Günümüzde yüksek performans için dedicated sunucular tercih edilmekte fakat maliyetleri çok yüksek olduğu için hem firmalarının hem de proje ekibinin işlerini zorlaştırabiliyor. Uygun maliyette bulabileceğiniz paylaşımlı bulut sunucular var fakat orada da projeniz paylaşımlı bir sunucuda olduğu için zaman zaman performans ve güvenlik sorunları ortaya çıkabiliyor. Tam da bu sorunları çözmek için geliştirilen Serverless teknolojisi hem yüksek performans hem de düşük maliyet sunuyor.
“Kullandığın kadar öde” mantığını benimseyen Serverless teknolojisi, geliştirilen projeyi hem hızlı bir şekilde yayına alma hem de yüksek performans garantisi veriyor. Çalışma mantığı ise özetle şöyle: geliştirdiğiniz ve yayınladığınız projeye istek geldikçe sunucu çalışıyor, işi bitince ise çalışmayı durduruyor. Böylelikle ayda 10 kişi de ziyaret etse 100 bin kişi de ziyaret etse aynı ücreti ödemenin adaletsizliği ortadan kalkıyor.
Serverless demek ortada hiç sunucu olmadığı anlamına gelmiyor elbette. Geliştirilen kodlar/dosyalar bir yerde barınmak zorunda. Amazon, Google, Microsoft gibi büyük markaların hizmet verdiği Serverless sunucular sayesinde operasyonel kısımları dert etmeye gerek kalmıyor. Projenin yüksek performansa sahip bir yerde barındığını bilmenin rahatlığı ile sadece geliştirme kısmına odaklanmak biz geliştiriciler için büyük bir motivasyon kaynağı.
Geliştirdiğiniz web sitesinde tahmin edemediğiniz yoğunluklar yaşandığı durumlarda, örneğin bir kampanya döneminde, Serverless ile bunun için ekstra önlem almanıza gerek kalmıyor. Çünkü zaten her zaman yüksek kalite donanıma sahip. Ayrıca projenin ziyaret edilmediği dönemler için de sunucu ücreti ödeme yükünden de kurtuluyorsunuz.
Amazon, Microsoft ve Google bu hizmetleri sunan firmaların başında geliyor. Projenize gelen istek sayısına göre fiyatlandırma yapan bu firmalar, aylık 1 milyon istek sayısına kadar ücretsiz barındırma imkânı sunuyor. Fakat burada kritik nokta projenizin büyüklüğüne ya da herhangi bir kritere bakılmaksızın yüksek performans ve son derece makul ücretler sunuyor olması.
Amazon, Microsoft, Google gibi büyük firma güvencesinde çalışma fikri açıkçası hem proje ekibini hem de müşteriyi memnun edecek bir gelişme.